Dagens Nyheter
En utskrift från Dagens
Nyheters nätupplaga, DN.se.

Publicerad 17 dec 2004 12:58

Bullen i ugnen. Tinna Jonés dokumentär är en allmän provkarta på förväntningar, frågetecken och våndor när ett barn är på gång.
En bulle i ugnen

Film
Titel: En bulle i ugnen
Regi: Tinna Joné
Speltid: 57 min (Barntillåten)


Grossess, graviditet, en bulle i ugnen. Blivande kärt barn har många namn och förknippas med varierande omständigheter beroende på generation och utsiktspunkt.

Det är en av de roande tillgångarna i Tinna Jonés film att sånt står klart, efter hennes intervjuturné till nära och kära inför sitt första barn. Blivande pappan, kompisen som utses till stolt gudfar, väninnorna som räknar med att bli övergivna eller varnar för amningsmos i hjärnan, kärleksfulla mormor - och en annan film i denna film om att vänta barn som ännu inte är till fullo gjord, de egna föräldrarna. I intervjuavsnitten med dem händer mer outsagt och dramatiskt än på föräldrakursen, i babybutikens groteska överutbud, på jympan, hos barnmorskan och ultraljudet eller under den blivande pappans kärleksfulla resonemang om hur han ser på graviditeten och framtiden.

Kanske beror det just på att mycket av vad filmen i övrigt har att säga är ett slags allmän provkarta på förväntningarna, frågetecknen, våndorna och förhoppningarna när ett barn är på gång.

Men det är verkligen inte fy skam det heller.

Eva af Geijerstam, film@dn.se

 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.