Histoire du pied et autres fantaisies 2011

Histoire du pied
et autres fantaisies 2011

J. M. G. Le Clézio

Le recueil est constitué de dix nouvelles, presque toutes axées sur une héroïne qui fait preuve de force et de volonté. Cette figure féminine dans « Histoire du pied et autre fantaisies », est profondément émouvante, et passe par tous les âges (enfant dans « L’arbre Yama », jeune femme dans « Barsa ou barsaq » et « Histoire du pied », adulte dans « L.E.L, derniers jours » et  « Amour secret »). Toutes de cultures différentes, et possédant pourtant la même bravoure et la même énergie à essayer d’améliorer leur condition ou même d’en sortir, à soutenir un être cher et à accomplir une tâche périlleuse...
Factfulness : tio knep som hjälper dig att förstå världen Factfulness : tio knep som hjälper dig att förstå världen 2018

Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling.

Här visar "Roslingarna" varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar de hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre. Bara genom att ha en världsbild grundad på fakta kan medborgare, politiker och företagsledare fatta rätt beslut i en globaliserad samtid. MTM:s talboksannotation: Boken diskuterar människors tänkande och förståelse av verkligheten. De anser att en faktabaserad världsbild är möjlig och nödvändig i framtiden....

From The Far West - memories of America From the Far West: Memories of America
Gustav Nordenskiöld

"Från Fjärran Västern: Minnen från Amerika"1892

A young Swedish aristocrat encounters the American Wild West in this new and complete translation of Gustaf Nordenskiöld's trek on horseback in the winter of 1891 from Mancos to the Grand Canyon and back.
Based on Nordenskiöld's diary, this colorful, engrossing, and often humorous account offers glimpses, in words and photographs, of camp life and of the Navajo and Hopi peoples at the end of the nineteenth century.

Tranlated 2010 by Larry E. Scott and Kent R. Olson

Svindlaren Felix Krulls bekännelser

Svindlaren Felix Krulls bekännelser

1954

Bokens huvudperson är den unge, charmerande Felix Krull som bryter upp från den lilla tyska småstad där han är född och beger sig till den pulserande världsstaden Paris. Där kastar han sig in i ett vågat dubbelspel och utger sig för att vara den belevade och världsvane markisen de Venosta...
Över bygden låg tindrande stjärnfager natten ... Över bygden låg tindrande stjärnfager natten... 2018
Gustav Fröding sällskapets årsbok 2018
Gustaf Frödings västvärmländska landskap samlar sig kring två sjöar; Värmeln i Brunskog och Mangen i Mangskog. Det var hit Fröding tog tillflykten efter sina misslyckade studier i Uppsala och här vistades han innan diktardebuten med Guitarr och dragharmonika. Med texterna om värmländska miljöer och personligheter skapade Fröding litteratur-historia. Han kom också att påverka hur vi än idag ser på Värmland - både i och utanför landskapet.
Orden som formade Sverige Orden som formade Sverige 2018
Elisabeth Åsbrink
En forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord.
Det finns inte mycket som är självskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vårt nationsbygge. Däremot går det att på lite oväntade ställen hitta något som är typiskt svenskt, det vill säga en relativt tidig uppmärksamhet på kvinnors och barns rättigheter i Det går an och Barnets århundrade.
Men hur svenskt är egentligen ishockey? Och får man egentligen säga vad som helst i det här landet?

När Sverige blev modernt   När Sverige blev modernt  2018
Per I. Gedin
När Sverige blev modernt : Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930. Gregor Paulsson (1889–1977) var inte bara verksam som konsthistoriker, utan hade tidigt en målsättning, inspirerad av Ellen Key, ”att gå i samhällets tjänst”. Detta genomförde han med sådan kraft att han kom att påverka Sveriges samhällsbyggnad för ett halvt sekel framåt. strävanden kulminerade i Stockholmsutställningen 1930, som är centralpunkten i Gedins bok.
Geniet från Breslau 2018 Geniet från Breslau 2018
Lena Einhorn

Fritz Haber. Clara Immerwahr. Två unga människor som växte upp i det kejserliga Tyskland.
Han var nära vän till Albert Einstein och hela tiden nära att lösa gåtan om hur man skulle kunna lösa jordens försörjningsproblem.
Allt borde ha varit perfekt. Om det inte vore för att den mest framgångsrika av nationer var en bomb som väntade på att brisera. Om det inte vore för att en ung judisk man  som inte kunde välja rätt mellan stor vetenskap och blind patriotism.

Flickan som reste ensam Flickan som reste ensam :
en biografi över Thora Dardel 2018
Ingemar Lindahl

När Thora Dardel tjugo år gammal kom till Paris för att studera konst i slutet av 1910-talet hamnade hon bokstavligen i den dåtida konstens epicentrum. Om detta skrev hon senare i sin memoarbok Jag for till Paris. Men Thora Dardel var mer än bara en iakttagare av det kulturella livet i Paris under 1900-talets första hälft. Hon var i högsta grad en del av det, fast med en skeptisk distans. Och hon förblev en skrivande människa under hela sitt långa liv.  

Olle  på ôdden berättar  Olle på ôdden berättar, 1957
Olof Hagberg
Olof Hagberg var född i Brunskog den 27 jan. 1873. Han upplevde en fattig barn- och ungdom. Föräldrarna var ägare av ett litet torp i nordöstra Brunskog, men det gav dålig bärgning, varför skogsarbete blev huvudnäringen. ... Men det som lockade mest var boken och musiken... Han gick till sin granne, som var snickare, och vid dennes hyvelbänk förfärdigade han sin första fiol. Nu var glädjen stor. Så fort han fick en ledig stund övade han. Läs hela förordet här
Alma  Le Clézio Alma 2017
Le Clézio
Voici donc des histoires croisées, celle de Jérémie, en quête de Raphus cucullatus, alias l'oiseau de nausée, le dodo mauricien jadis exterminé par les humains, et celle de Dominique, alias Dodo, l'admirable hobo, né pour faire rire. Leur lieu commun est Alma, l'ancien domaine des Felsen sur l'île Maurice, que les temps modernes ont changée en Maya, la terre des illusions :
Uppdrag sanning Uppdrag sanning 2018
Anna Hedenmo 
Genom att ta oss med bakom kulisserna och dela med sig av sina erfarenheter ger Anna Hedenmo en inblick i vilka överväganden man tvingas göra när man står inför en direktsändning, hur man får mediatränade politiker att tala klarspråk och hur man som journalist vågar ställa de obekväma frågorna. 
Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände 2018
Carin Bergström
Historikern Carin Bergström gör en djupdykning i sina farföräldrars historia. Hon minns dem från sin barndoms Karlstad. De var uråldriga, respektingivande och djupt religiösa och berättade aldrig någonting om sina år i Amerika för sina barnbarn. Författaren menar att farföräldrars tid i Amerika och deras klassresa när de kom tillbaka starkt färgade av sig på hennes egen tonårstid präglad som den var av flickskola, killar, dubbelmoral och hålfotsinlägg i 50-talets Sverige.
Oliver Twist Oliver Twist 1837–39
Charles Dickens
Stackars Oliver Twist!  Ensam och sårbar växer Oliver upp i skuggan av de hjärtlösa fattigreformerna i det tidiga 1800-talets England. Men en dag gör en hungrande Oliver det otänkbara: han ber om mer mat.  Han kastas i stället ut ur fattighuset, ut i en värld där han till slut hamnar i klorna på den onde Fagin och hans kriminella liga med unga pojkar... Nog måste det finnas någon som kan rädda honom från lidandet.
  
En piga bland pigor En piga bland pigor 1915
Ester Blenda Nordstöm

Ester Blenda Nordström. Ester Blenda Nordström var Sveriges första – och troligen en av världens första – "wallraffare". År 1914 var hon journalisten på Svenska Dagbladet som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Hennes oerhört fängslande och innehållsrika reportagebok En piga bland pigor återger på ett unikt sätt – som ett avslöjande inifrånreportage – hur pigorna på landet hade det. Med efterord av dokumentärfilmaren och skribenten Ylva Floreman.

Amerikanskt av Blenda Nordström Amerikanskt 1923
Ester Blenda Nordstöm

En underbar läsupplevelse. Det är som om man reser med och upptäcker ett USA 1922. Och så fint att få möta svenskar som utvandrat och som byggt sig ett liv men så sorgligt att de aldrig kommer att återvända. Man får en förståelse för hur kan det vara att som invandrare idag uppleva hur det är att komma till Sverige, till ett helt främmande land med en annan kultur. Boken kan varmt rekommenderas. Louise nilsson, 5 maj 2015

På det sjunde smäler det 2016 

På det sjunde smäller det 2016

Lisa Österling

Ingrid är sex år och har en okuvlig tilltrotill sina egna förmågor.  Med början 1959 får vi under ett år följa Ingrids liv med familjen, djuren och älsklingsvännen samtidigt som vi får dela hennes tankar om livets små och stora frågor.På det sjunde smäller det, är en lågmält humoristisk berättelse med stråk av allvar om hur det är att vara människa. Att le igenkännande åt och må gott av.Passande läsning för alla som någon gång varit barn, och även mycket lämplig för högläsning.
Åtta systrar och en bror Åtta systrar och en bror 2018 (1977)
Rakel Joné

Familjekrönika från Värmland 1887–1947 med 70 fotografier

Berättelsen börjar när föräldrarna gifter sig och bosätter sig på en gård i Brunskog öster om Arvika. Det andra barnet är en pojke som vid två års ålder förolyckas i köket. Sedan tre flickor i rask följd och så äntligen en pojke som följs av fyra flickor. Rakel berättar underhållande och detaljerat om livet på landet för 100 år sedan. Med 22 kusiner på nära håll blir det bröllop och andra festligheter. En ung evangelist kommer till bygden med väckelse och får stort inflytande över flickorna.

Skogsaffärerna går bra, man köper en mycket större gård, Segerfors i Rackstad, närmare Arvika och livet blir annorlunda. Nu handlar det om utbildningar, sällskapsliv och romanser. Ende sonen åker till Amerika. Väl hemkommen tar han och Rakel hand om gården och försöker trotsa lågkonjunkturen som drabbat verksamheterna.

 

Ett jävla solsken Ett jävla solsken 2017
Fatima Bremmer

En biografi om Ester Blenda Nordström, den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men hon lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.  Hon förändrade den svenska journalistiken.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

En rackarunge En rackarunge 1919
Ester Blenda Nordströms

Böckerna om "rackarungen" Ann-Mari Lindelöf handlar om en flicka som avskyr finkläder, vägrar att sitta still och hyser okonventionell medkänsla med samhällets förlorare. Hon var Pippi Långstrumps föregångare. Men hon hade inte någon Villa Villekulla, utan tvingades bo hos en elak pastor.

Böckerna var självbiografiska. Och det fanns också ett behov av uppgörelse. Den elake pastorn är Ester Blenda Nordströms egen morbror, som slog henne som barn.  Den misshandlade flickan hade vuxit upp och blivit en av Sveriges mest kända författare. Nu tog hon revansch med pennan.

Flauberts papegoja Flauberts papegoja 1984
Julian Barnes

I centrum för denna färgstarka och mångskiftande kombination av roman, biografi och litteraturhistorisk deckare står Gustave Flaubert, den franska 1800-talsromanens mästare, excentrisk, sammansatt och (medvetet?) gåtfull.

På "pilgrimsresa" till platser där Flaubert levat stöter en engelsk amatörforskare på två uppstoppade papegojor som båda påstås ha utgjort förebilden för papegojan Loulou i en av den store författarens noveller. Forskarens försök att ta reda på vilken av dem som är äkta blir upptakten till en sällsam upptäcktsfärd på både det yttre och inre planet. Med suverän berättarkonst och stor humor serverar Julian Barnes fakta, funderingar och fantasier om Flaubert och hans verk, björnar, konst, järnvägar och kritiker. Det handlar också om kärlek, döden, guvernanter och röd vinbärsgel.

Jag såg dig inte komma Jag såg dig inte komma, 2016
Jan-Erik Larsson
I spänningsromanen Jag såg dig inte komma får man följa Jonas tankar om hur han går till ett jobb han egentligen hatar och om hans längtan till något han inte riktigt vet vad det är. Sin forskning? En kvinna? Kärlek? Relationerna till arbetskamraterna och till hans syster; Lisa, är ansträngda. Händelsen som inte fick hända sätter alla relationer på sin spets och framförallt Jonas förhållande till sin syster får oanade, ödesdigra, konsekvenser. Effekter som ingen förstod, framförallt inte Lisa och hennes sambo Eva, förrän det var försent.
Min kommentar:Mycket spännande och fängslande - svårt att lägga ifrån sig innan man läst allt.
Husmoderns död och andra texter Husmoderns död och andra texter 2016
Sara Danius
 Hon skärskådar Thomas Bernhards sätt att kursivera. Eller texter om fotograferna August Sander och Irving Penn. En utflykt till Hollywood för att besöka 1930-talets tyska kulturemigranter finns det också plats för. Och tillsammans med Tomas Tranströmer får vi vandra genom Stockholm.
Därtill skriver hon om ett brett spektrum av författare, från Jane Austen och George Sand till Thomas Mann, Marcel Proust, James Joyce, Walter Benjamin, Italo Calvino, Nathalie Sarraute, Stina Aronson, Torgny Lindgren, Peter Esterhazy, Dubravka Ugresic och andra. Hon berättar också om sin uppväxt och sitt liv fram till hon får frågan om hon vill bli ledamot i Akademien.
Tiden Larm Tiden Larm 2016
The Noise of Time

Julian Barnes
Sjostakovitj (1906–1975) levde hela sitt liv i Sovjetunionen och fick uppleva såväl Lenins och Stalins envälde som Chrusjtjovs så kallade töväder. I romanen Tidens larm tecknas ett på samma gång ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i sin kamp för överlevnad och konstnärlig integritet tvingas utstå en surrealistisk tillvaro. Han pressas till att offentligt fördöma förebilden Stravinskij. Ena dagen uppburen och hyllad av Partiet, nästa dag en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv. Frågan är vad som är att föredra.
Brunskog - de gamle berättar del II  Brunskog - de gamle berättar del II 1989
Elof Persson

En stor del av boken handlar om Olof Olssons 127 st "Minnes böcker" som omfattar tiden 1863-1922, alltså 59 år. Han skriver ner det som är av vikt och betydelse för honom och familjen, det som behöver minnas. Väderleken var ju för bonden livsviktig och därför värd att anteckna. Söndagarnas kyrkobesök ger också ortsnyheter som är värda att notera. Söndagarna var "heliga". I Olof Olssons hem fick inte ens en sax vara synlig denna dag — likaså leksaker. Han fordrade tystnad och stillhet. En granne yttra­de om honom: "Ola på Nytomta, det är en sann lutheran!'

De gamle berättar del i  Brunskog - de gamle berättar del I 1975
Elof Persson

När ”En bok om Brunskog” gavs ut 1946 av Brunskogs hembygdsförening uttalades en förhoppning att fler böcke skulle kunna följa.  "De gamle berättar del I" anger dess karaktär. Det är till större delen anteckningar, uppteckningar och bandinspel­ningar som legat till grund, och jag har sökt att redigera dem med varlig hand så att sagesmännens språk och stil skulle bevaras. En del av mina berättare har haft ett så äkta och friskt Brunskogsspråk, att jag känt mig tvingad att återge dem "på mål".

En bok om Brunskog

En bok om Brunskog, 1946

Föreningen Brunskogsboken

Hösten 1938 bildades en förening, som fick namnet "Föreningen Brunskogboken" och vars uppgift var att få till stånd en socken­beskrivning. Just som arbetet kommit igång, utbröt kriget, och planerna måste på grund av rådande förhållanden tillsvidare skrin­läggas...När lugnare tider inträdde, återupptogs arbetet, och vi har nu glädjen att framlägga denna bok om Brunskog.

Klicka för innehållsförteckning
Bortom Ödelandet Brtom ödelandet:
en studie i Stina Aronsons författarskap 2003
Caroline Graeske
Stina Aronson (1892-1956) är på många sätt en särling i den svenska litteraturhistorien, en originell författarbegåvning som sällan ägnas något större utrymme i litterära historieböcker. Ofta har hon blivit betraktad som en provinsförfattare av eftervärlden och hennes texter har oavkortat sammankopplats med det norrländska landskapet. Men vad händer när man rör sig bortom ödelandet? På vilka andra sätt kan man se på Aronsons författarskap?
Lång väg hem Margit Rasmusson Lång väg hem 1968
- om Stina Aronsson
Margit Rasmusson

 

Stina Aronson, som flyttade in Norrbotten i den svenska litteraturen med mästerverken HITOM HIMLEN och DEN FJÄRDE VÄGEN och med dem nådde en obestridd rangplats, har nu fått sin levnadstecknare, "Stina Aronsons livsöde är märkligt och gripande och Margit Rasmusson berättar initierat både om detta och författarskapet, Hennes bok är den första i sitt slag om Stina Aronson och den kommer att ligga till grund för det fortsatta studiet av detta författarskap." Libeth Adrian-Dahlquist i GHT

Hitom himlen Hitom himlen 1946
Stina Aronsson


Detta är berättelsen om en norrbottnisk öde­marksby och dess människor. Om vinterlan­det, ljus- och mörkerlandet. Om naturens släktskap med människan och människans med naturen. Det är berättelsen om Emma Niskanpää och sonen John, "mitt John", och den outtalade, starka kärleken mellan dem.
 
Med lågmäld intensitet ger Stina Aronson sin text en djupdimension, märklig genom sin förmåga att ge ord för det ordlösa. Här finns också en stilla humor som aningen av ett leende.
  "Hitom himlen" tillhör det fåtal stora och klassiska skildringar i den svenska litteratu­ren till vilka man kommer att återvända", fastslog redan Knut Jaensson i sin recension 1946 när romanen första gången kom ut. Ven Nyberg i Svenska Dagbladet var också imponerad se PDF.
  Och Sara Lidman skriver i sitt förord: "Jag undrar om plötsligt finns i hennes ordförråd. Det är sammansattheten, djupet i skenbart omärkliga tillstånd och företeelser som är styrkan i dessa texter. Hon kan skriva om mark, snö och blåst så att läsaren blir mark, snö och blåst."

De där fem åren 1975 De där fem åren 1975
Brita Oledal


De där fem åren
mellan 1940–45, krigsåren, skriver Brita Oledal om utifrån sin egen erfarenhet som bondhustru i västra Värmland. Här berättar hon, vardagligt och realis­tiskt om den unga distriktssköterskan Cilla som gifte sig och blev husmor på gården Mella.
  Vi får följa henne i sysslorna både ute och inne. Vi får dela bekymren då hon ensam måste ta emot beredska­pens representanter vilka ibland rätt hänsynslöst försökte tvinga sej till gårdens alla utrymmen för inkvartering av manskap och hästar.
  Medan männen gick på vakt någonstans i Sverige slet kvinnorna därhemma dubbelt med jord och djur och barn.  Krigsåren liknade en resa genom en lång tunnel, där ingen visste hur färden skulle sluta, men där de som tog sig igenom mötte ett helt annat landskap, där allt var förändrat, såväl människor som levnadsvillkor.
  Med De där fem åren har Brita Oledal berikat bered-
skapslitteraturen ytterligare, men från en ny utgångs­punkt. Vi får äntligen ta del av kvinnliga beredskaps­minnen, utan dramatiska övertoner. Brita Oledal berättar  för oss hur det egentligen var.

An Artist of the Floating World  An artist of the floating world 1986

Kazuo Ishiguro

In the face of the misery in his homeland, the artist Masuji Ono was unwilling to devote his art solely to the celebration of physical beauty. Instead, he put his work in the service of the imperialist movement that led Japan into World War II.

Now, as the mature Ono struggles through the aftermath of that war, his memories of his youth and of the "floating world"—the nocturnal world of pleasure, entertainment, and drink—offer him both escape and redemption, even as they punish him for betraying his early promise. Indicted by society for its defeat and reviled for his past aesthetics, he relives the passage through his personal history that makes him both a hero and a coward but, above all, a human being.
Typografisk handbok 2006

Typografisk handbok 2006

Christer Hellmark

 

Typografi är språk för ögat. Typografisk handbok är sedan många år standardboken om typografi på svenska, konkret hjälpreda och normgivare på det grafiska området, använd i undervisning på alla nivåer, oundgänglig för var och en som arbetar med text.

Också ett måste också för boknördar som vill veta mer om böcker utformning och den som vill ge ut en egna böcker. 

Förverkliga din bokdröm Förverkliga din bokdröm, 2012  
Joanna Björkqvist, Kristina Svensson
- en handbok för dig som vill ge ut på eget förlag. Att ge ut en bok är lättare än det låter. Och roligare.Förverkliga din bokdröm blandar inspirerande berättelser med handfasta råd om allt från kärnläsare till releasefest. Begrepp som ISBN, pliktexemplar och inlaga förklaras på ett enkelt och överskådligt sätt. Författarna delar med stor entusiasm med sig av sina och 25 kollegors erfarenheter av att ge ut böcker. Allt för att också du ska kunna gå från en spirande tanke till färdig bok. Utan att göra deras misstag längs vägen.
Två systrar, Åsne Seierstad Två systrar, 2016
Åsne Seierstad
 
En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar. Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa? 
Stefan Zweig, Världen av i går  
Världen av i går, 1942
Stefan Zweig
På ett hotellrum i Brasilien 1939–1941 nedtecknade Stefan Zweig fritt ur minnet sin sedermera legendariska skildring av det gamla Europas undergång. Epoken fin de siècles Wien, första världskriget, hyperinflationen, nationalsocialismens uppkomst och vägen fram till krigsutbrottet 1939, beskrivs. Zweigs bok är en av de stora vittnesskildringarna från Europa under första halvan av förra seklet, om förföljelse och förnedring av judar, om fientlighet mot konst och fritt tänkande.
Frédéric de Hohenstaufen Frédéric de Hohenstaufen,
1980
Jacques Benoist-Méchin

Frédéric II de Hohenstaufen (1194-1250).  Voila un empereur couronné à Rome qui déteste le pape, s'intéresse à l'Islam et n'envisage de croisade que pacifique et diplomatique. Voila aussi un souverain d'une immense culture, parlant plusieurs langues, réunissant à Palerme, sa résidence favorite, des savants juifs, musulmans et chrétiens, favorisant les arts et les sciences. Au fond, un homme trop grand pour son temps, deux fois excommunié par Grégoire IX.

Trädens hemliga liv  Trädens hemliga liv, 2015
Peter Wohlleben
Skogsvaktare Peter Wohlleben berättar fascinerande om oväntade och extraordinära förmågor hos träden, t.ex att träden hjälper grannar (av samma art) i nöd med näring mm. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sina personliga erfarenhet av naturen, vilket skapar nya spännande insikter. Vi kanske tror att vi vet det mesta om skogen och känner till allt om träden. Men den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon.
Tänka sabbt och långsamt  Tänka sabbt och långsamt 2011
David Kahneman
"Kahneman åskådliggör tänkandets mekanismer med hjälp av två
teoretiska figurer, varav den första (System 1) representerar detta
snabba, mer eller mindre automatiska tänkande, medan den
andra (System 2) betecknar en långsammare, mer beräknande
tankeverksamhet. I en uppsjö av exempel visar han hur dessa
bägge system fungerar, var för sig och tillsammans, och fram
tonar bilden av en ständigt pågående kamp om tolkningsföreträdet".  https://www.svd.se/manniskan--snabbtankt-men-lattlurad-art Mina minnesanteckningar, 52 slagträt, 202 regression mot medeltalet, 354 fyrfätsmönstret, 433 livet som berättelse mm.
Dårskapens lov Dårskapens lov 1511
Erasmus av Rotterdam
Dårskapens lov är en satirisk essä från 1511 av den nederländske humanisten Erasmus av Rotterdam. Essän är en hyllning till Dårskapen personifierad som en gudinna. ”Dårskapens lov”  är omtyckt för sin livlighet och lekfullt virtuosa, ofta självparodierande stil. Precis som den satiriska genren påbjuder låter Erasmus sin berättare vackla mellan skämt och allvar på ett sådant sätt att läsaren manas till varsam och vaksam osäkerhet: när man tror sig skratta med Erasmus inser man ofta att det är han som skrattar åt en. Nesligt, men effektivt.
Madame Bovary 1857 Madame Bovary 1857
Gustave Flaubert

Emma été élevée dans un couvent. Elle rêve d'une vie mondaine comme les princesses des romans.  Elle devient l'épouse de Charles Bovary, qui n'est qu'un simple officier de santé.

Lorsque Emma attend un enfant (Berthe) ils  s'installent à  Emma fait la connaissance des personnalités a Yonville: le pharmacien progressiste et athée Homais ; le curé Bournisien ; Léon, clerc du notaire Guillaumin ; le libertin Rodolphe au château de la Huchette.

Elle n'éprouve plus aucun amour pour Charles, qui pourtant ne lui veut que du bien. Elle laisse libre cours à ses dépenses luxueuses chez son marchand d'étoffes, M. Lheureux. Elle repousse les avances de Rodolphe, et de Léon, puis elle finit par céder. Emma a accumulé une dette envers M. Lheureux, qui exige d'être remboursé. Emma se suicide par désespoir. Charles meurt de chagrin. Berthe est confiée à une tante, pauvre, et qui l'envoie travailler dans une filature.  Monsieur Homais vient de recevoir la croix d'honneur[6].

Gutenberggalaxens Nova Gutenberggalaxens Nova 2016

Nina Burton

Gutenbergs tryckteknik ledde till en medierevolution som förändrades Europa.
Medan mycket ännu vägde blommade renässanshumanismen genom Erasmus av Rotterdam (1466-1536). Han stod bakom en femtedel av Europas böcker, och skulle ge framtiden ett viktigt arv. Nina Burton skriver om Erasmus och hans tid så att man känner sig vara med när han träffar konstnärerna och de intellektuella - Albrecht Dürer, Holbein d.y., Paracelsus, Thomas More och Luther - lika väl som påvar, kejsare, pedagoger och rebeller. Även mindre kända som Aldus Manutius, Conrad Gesner, Andreas Vesalius… Genom Erasmus möter man en hel epok.
Vilken var Erasmus hemlighet? I sina brev klottrade han självporträtt med dubbla ansikten, och hans förmåga att se två sidor födde ett samtal bortom all fanatism - en dröm om ett gränslöst Europa, där kultur och vetenskap knöt nya samband. Men då religiösa strider började skaka världen fick han mäktiga fiender.
Erasmus visade vilken roll litteraturen kan spela i en dramatisk tid som har många likheter med vår egen

Leoparden 1959 Leoparden 1959
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
    Berättelsen börjar en majdag 1860 kort efter folkhjälten Garibaldis landstigning på Sicilien. I palatset i Palermo härskar den ståtlige  Don Fabrizio, prins av Salina, en kraftfull man som älskar astro­nomi, vackra kvinnor och sin brorson Tancredi, som har gått med i Garibaldis frihetsrörelse. Då Garibaldi landstiger på ön ställs Don Fabrizios tillvaro på sin spets. Tancredi förlovar sig med Angelica, dottern till en av ”de nya männen” som från ingenting, med hjälp av brutala affärsmetoder och maffians osynliga beskydd, lyckats skapa sig en förmögenhet. Hans ställnng har redan tidigare satts i gungning av nyrika bönder och lågadel, och han konfronteras nu med hotet om en fullständig samhällsomvandling som skulle innebära slutet på släktens storhet. I den folkomröstning som genomfördes på Sicilien efter Garibaldis landstigning manipulerades resultatet så att en redan stor majoritet för ett ja blev ännu större genom att de få och betydelselösa nejrösterna togs bort. Då dödades, säger Fabrizio till sig själv, helt i onödan den tillit som om den fått växa sig stark hade kunnat stå emot annat lönlöst och enfaldigt vandaliserande.
Le forgeron d'Eden Le forgeron d'Eden 2009
Didier CORNAILLE
    Dans un petit hameau isolé du monde et dépeuplé depuis la fermeture de la mine, quelques habitants résistent vaille que vaille. Léonce, l'ancien forgeron, se souvient... Il refait le monde avec ses compères au café tenu par la jeune et jolie Juliette, dont tout le monde est amoureux. Pour lui, aucun doute, le jardin d'Eden, c'est ici, au coeur d'une nature paradisiaque que rien ne saurait altérer. Mais un jour, autour de l'ancienne mine, une drôle d'odeur se répand, des animaux meurent. L'Eden serait-il menacé ? Fidèle à ses racines paysannes et à sa terre d'élection, le Morvan, qui a nourri la plupart de ses romans, Didier Cornaille nous fait découvrir une belle aventure humaine, pleine des secrets du monde rural et de la nature.
Villa Amalia de Pascal Quignard 2007 Villa Amalia 2007
Pascal Quignard
    Ann Hidden, pianiste de renom, découvre un soir que l'homme avec qui elle vit à Paris depuis plus de 10 ans la trompe. Ce même soir, elle tombe par hasard sur un homme qu'elle n'a connu qu'enfant, à l'école en Bretagne. Cet homme (Georges), vivant à présent dans une solitude extrême, cherche de suite à renouer les liens avec Ann.

Celle-ci décidera très rapidement de quitter Paris, son compagnon, sa maison, son emploi, ses pianos, sans en toucher plus d'un mot à quiconque si ce n'est à Georges. Il la recueillera dans son village, sa maison, heureux d'avoir enfin quelqu'un à qui parler, et avec qui manger. Elle ira se réfugier chez lui pour réfléchir aux démarches énormes qu'elle entreprend afin d'effacer cette vie et de recommencer à zéro. De fuir.
Et elle s'en va à Naples où elle trouvera une paix paradisiaque. Et une nouvelle vie sociale.
Les heures souterraines 2014 Les heures souterrains 2014
Delphin de Vigan

Mathilde pointe, à la même heure, dans une entreprise où on ne l’attend plus. Car depuis quelques mois, sans que rien n’ait été dit, sans raison objective, Mathilde n’a plus rien à faire, elle cache à ses amis, à sa famille, ces heures dont elle a honte.
Thibault travaille pour les Urgences Médicales de Paris, la ville qui ne lui épargne rien. Ici ou là, chaque jour, des gens l’attendent qui parfois ne verront que lui. Thibault connaît mieux que quiconque les petites maladies et les grands désastres, la vitesse de la ville et l’immense solitude qu’elle abrite.
Mathilde et Thibault ne se connaissent pas. Ils ne sont que deux silhouettes parmi des millions. Les heures souterraines est un roman sur la violence silencieuse. Au cur d’une ville sans cesse en mouvement, multipliée, où l’on risque de se perdre sans aucun bruit.

L'étranger, Albert Camus 1946  L'étranger 1942
Albert Camus
18 juillet. Hier á midi, sur la plage de Tipaza, un employé de bureau dénommé Meursault, demeurant rue Bab-Azoun á Alger, a tue de cinq baltes de revolver un Arabe non encore identifie. Les motifs du crime restent inconnus. Arrêté, Meursault a été transféré t la prison d'Alger.» Jugé, reconnu coupable de meurtre avec préméditation, condamné å mort et exécuté, on ne saura pas pourquoi Meursault a tut'. II assiste å son procs comme si c'tait un autre qu'on jugeait. Une profonde réflexion sur l'être et la vie, un roman-clé  dans l'ceuvre d'Albert Camus, prix Nobel de littérature en 1957
 Den blå tvålen 2013 Den blå tvålen 2013
Sara Danius

En romanförfattare påpekar för första gången i den västerländska litteraturens historia att tvålen i ett visst sovrum är blå. Vad betyder det? I sin originella bok visar Sara Danius att den urgamla konsten att göra saker och ting synliga tar en radikalt ny vändning på 1800-talet. Det handlar om hur romankonsten slår upp fönsterluckorna mot världen och lär sig att se. Danius anlägger ett nytt och annorlunda perspektiv på realismen, den mest skandalösa av strömningar, och beskriver hur romankonsten bryter sig ur idealism och stiltvång. Realismen vill visa verkligheten sådan den är, inte hur den borde vara. Längst fram på scenen står realismens klassiker, nu i ny och fräck belysning: Stendhal (Rött och svart 1830), Balzac (Förlorade illusioner, La Comédie humaine... ) och Flaubert (Madame Bovary 1857).

L'énigme de retour L'énigme du retour 2009
Dany Laferrière
Une nuit, un coup de fil lui apprend le décès de son père à New York. Ce père qu'l n'a pratiquement vu qu'en photo. Cet événement le fait quitter la baignoire pour prendre la route. D'abord n'importe où, vers le nord ; comme un adieu à cet univers de glace qui l'a tenu au frais si longtemps. Puis à New York pour les funérailles de son père, que l'exil avait rendu fou. Et le voici à Port-au-Prince, où il se terre dans une chambre à l'hôtel, n'osant regarder cette ville qu'il a tant rêvée là-bas dans sa baignoire, à Montréal.

Un roman à la forme neuve, originale, qui mêle haïku et narration. Un livre grave, poétique, onirique, réaliste. Le livre d'un très grand écrivain.

Le , il est élu membre de l'Académie française
V for Vendetta. V for Vendetta 1988
Alan Moore & David Lloyd
V for Vendetta (i Sverige tidigare benämnd V för Vendetta) är en tecknad serieroman 

I V for Vendetta spås en dystopisk framtid för Storbritannien under 1990-talet. Serien skildrar en sorts postapokalyptisk värld där stora delar av världen har förstörts genom kärnvapenkrig, men där de flesta skadorna i Storbritannien har skett via översvämningar och missväxt. I denna framtid har det fascistiska och totalitära partiet Nordmannaelden tagit kontrollen över landet, som styrs som en polisstat och de har utrotat sina motståndare i koncentrationsläger. V, som är en anarkistisk revolutionär klädd i Guy Fawkes-mask, utarbetar en våldsam och teatralisk kampanj för att mörda sina tidigare fångvaktare, få bort den sittande regeringen och få folket i Storbritannien att bli självstyrande igen.

Källa https://sv.wikipedia.org/wiki/V_for_Vendetta

Le Roi des aulnes Le Roi des aulnes 1970
Michel Tournier

L'histoire est celle d'Abel Tiffauges dont on suit le destin étrange de son passage au pensionnat Saint-Christophe où il rencontre l'étrange Nestor, élève privilégié qui le prend sous son aile et qu'il adule, à la Seconde Guerre mondiale qui permettra à Abel Tiffauges de s'épanouir et d'aller jusqu'au bout de ses obsessions.

Le principe d'« inversion » des valeurs traverse l'œuvre. Tournier distingue l'inversion maligne qui tend à faire de son héros un ogre et l'inversion bénigne qui en fait finalement un sauveur porte-enfant. Accaparé par la lecture des signes qui éclairent son destin, grisé par son pouvoir croissant à Kaltenborn, Abel perçoit lors de la chute de l'Allemagne nazie que l'idéologie nazie est le reflet inversé des valeurs auxquelles il croit, la pureté recherchée étant l'inversion maligne de l'innocence https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Roi_des_aulnes_(roman)

Enfance de Nathalie Sarraute Enfance 1983
Nathalie Sarraute
« Enfance » de Nathalie Sarraute est une autobiographie à deux voix !
La première appartient au « je ». La « VOIX NARRATRICE » (c'est-à-dire l'enfant (Natascha) , la voix instinctive, et candide) qui tente de rassembler les souvenirs de ses onze premières années, en explorant et analysant, à la fois des sensations éprouvées et des émotions restées informulées pendant son enfance (sa première rédaction scolaire, la séparation de ses parents, l'attitude de sa belle-mère (Vera), l'indifférence maternelle, sa vie à Paris. Elle aime l'école, de la littérature et de la connaissance en général. Surot l'école est son propre domaine pour lequel elle peut échapper aux ses relations familiales compliquées. Son père la prend en charge, mais sa mère et belle-mère sont durs avec elle. ). Quant à la deuxième voix, elle correspond au double de la narratrice et joue un rôle de conscience morale. La « VOIX CRITIQUE », (c'est la conscience adulte de l'écrivain).
Ensemble, c'est tout. Anna Gavalda Ensemble, c'est tout 2004
Anna Gavlada
Philibert Marquet. de la Durbellière ,46, vit dans un immense appartement de famille. Il héberge Franck Lestafier, 34 ans, très bon cuisinier dans un très bon restaurant. Une fois par semaine, il se rend au chevet de Paulette, sa grand-mère. Paulette Lestafier a 83 ans.
Camille
Fauque a 26 ans. Elle dessine très bien mais, elle ne mange pas beaucoup. Elle fait ce qu’elle peut. Elle fait des ménages. Elle habite le grenier dans une petite chambre de bonne. Elle est très malade quand Philibert la sauve et  l’installe dan
s l’appartement.  Ces quatre là n'auraient jamais dû se rencontrer est partager un appartement. Trop perdus, trop seuls, trop cabossés... Et pourtant, le destin, ou bien la vie, le hasard, l'amour - appelez ça comme vous voulez -, va se charger de les bousculer un peu. Leur histoire, c'est la théorie des dominos, mais à l'envers. Au lieu de se faire tomber, ils s'aident à se relever. Voir plus
Nous tois - Jean Echenoz Nous trois 1995
Jean Echenoz
Nous sommes, Meyer et moi, des agents de l'astronautique. Hélicoptères, avions, fusées, tout est bon pour nous élever l'esprit. Même les ascenseurs et les grues. Nous aimons tout ce qui est vertical. Nous sommes aussi des hommes à femmes. Nous connaissons par c?oer leurs numéros de téléphone et leurs parfums, ... Elle (Mercedes/ Lucie) est sans doute une femme inaccessible mais nous la voulons, nous l'aurons. Nous la suivrons partout. Nous trois parcourrons des millions de kilomètres pour découvrir que, si l'espace n'est que routine, la Terre ne manque pas d'affreux imprévus.
Putins folk Kalle Kniivilä Putins folk 2014
Kalle Kniivilä

Varför älskar ryssarna president Vladimir Putin? 

I väst är Putin en fruktad politiker. Han har kvävt den ryska demokratin i sin linda, krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom repressiva lagar. Men för Renat och Galina i den lilla staden Sjumerlja, sextio mil öster om Moskva, är det av mindre betydelse. De har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. Putin har medvetet vänt ryggen åt storstädernas medelklass och satsat allt på att erbjuda ekonomisk trygghet åt vanliga ryssar.

Bönbok för en vän Bönbok för en vän  1977
Joan Didion
I en diktaturstat i Centralamerika har Charlotte vid 1970-talets mitt träffat medsystern Grace Strassner-Mendana, som Joan Didion har gjort till romanens berättare. Via kontakter med landets härskarfamilj har denna Grace tillgång till väldiga rikedomar och lokala hemligheter. Hennes och Charlottes liv flätas samman och får spegla sin tid och sin miljö medan de på ett fascinerande vis illustrerar det ledande temat i Joan Didions författarskap, nämligen vad som av kritiker och litteraturforskare har kallats det amerikanska samhällets praktiskt taget psykotiska sammanblandning av romantik och verklighet. http://www.svd.se/didions-viktigaste-roman-i-nyutgava
Soumission 2014 Michel Houlelebecq Soumission 2014
Michel Houellebecq
Une anticipation dans laquelle un parti musulman remporte la présidentielle contre le Front national.  s'engage dans la carrière universitaire. peu motivé par l'enseignement, il s'attend à une vie ennuyeusemais calme, protégée des grands drames historiques. Il a concacré 7 ans pour une tèse de doctorat sur Joris-Karl Huysmans.

Le Front national de Marine Le Pen, qui a déjà perdu le scrutin de 2017, subit la loi d'une alliance UMP, UDI, PS, associée à la Fraternité musulmane, parti inventé par l'auteur. Son leader, Mohammed Ben Abbes, finit par être élu et choisit François Bayrou comme premier ministre. Le nouveau regime impose la soumission de la femme a l'homme et l'homme a Dieu telle que l'evisage l'islam... ´Francois se convertit ...
Brunkeberg - torget som försvann  Brunkeberg -och torget som försvann 2015
Stella Fare 
Stella Fare beskrive med stöd av hundratals bilder Brunkebrg utveckling sedan det sora slae 1471. Huvvikten ligger på att berätt om allt som försvunnit i samband me Norrmalmsregleringen på 19550-19660 talet. En faktaspäckad bok med en nostaligsk underton. Läsvärd - särskilt för mig som vuxut upp och arbetat med och i området.
Ladivine Ladivine 2014
Marie Ndiaye
Malinka växer upp i en förort till Paris med sin afrikanska mamma, Ladivine. Hon bryter sig loss, byter namn till Clarisse och skaffar sig ett eget liv med man och barn. En gång i månaden besöker hon i hemlighet sin mor. Hon berättar inget om sitt liv, inte ens att hon har en dotter som fått namnet Ladivine.
Une mère, une fille, une petite-fille, entravées par les liens du sang. Peut-on se défaire de ses origines ? Un roman à l'écriture somptueuse, par une Marie NDiaye plus puissante que jamais.
En savoir plus sur http://www.telerama.fr/livres/ladivine,93314.php#tVeAU0SELW4hbsLC.99
Les Enquetes Du Commissaire Maigret

Les Enquêtes Du Commissaire Maigret  1967?

George Simenon

Plusieures novelles. Entre autre "Les vacances de Maigret":Le couple Maigret passe ses vacances aux Sables-d'Olonne. Le lendemain de leur arrivée, Madame Maigret doit être hospitalisée d'urgence pour une opération de l'appendicite. À la clinique, une religieuse infirmière glisse dans la poche de Maigret un billet contenant ces mots : « Par pitié, demandez à voir la malade du 15 ». Le lendemain, Hélène Godreau, la jeune fille qui occupe la chambre 15, meurt d'une fracture du crâne. Son beau-frère, le docteur Philippe Bellamy, conduisait la voiture de laquelle sa belle-sœur est tombée deux jours plus tôt : cette mort n'est-elle qu'un simple accident ?

Il y a encore des noisetiers Il y a encore des noisetiers 1969
Geroge Simenon
Le banquier Perret-Latour vit retiré dans son appartement de la place Vendôme. Pat, sa première femme, est à l'hôpital Aux USA. Enfin, c'est Nathalie, la fille de son fils Jacques, qui fait appel à son grand-père...il y a des recommencements possibles pour une vieillesse.
La Carte et le Territoire La Carte et le Territoire 2010
Michel Houellebecq
Roman total, bilan de l’état du monde et autoportrait, labyrinthe métaphysique sidérant de maîtrise : avec "La Carte et le Territoire", Michel Houellebecq signe un très grand livre  http://www.lesinrocks.com/2010/08/29/livres/la-carte-et-le-territoire-formidable-autoportrait-de-houellebecq-1126446/  Jed Martin, cet artiste sur lequel s’ouvre le roman, cartes Michelin , peintures de “métiers”, ...
Pas pleurer 2014 Pas pleurer 2014
Lydie Salvayre

 

On est en Espagne en 1936. La guerre civile est sur le point d'éclater

« L'été radieux de ma mère, l'année lugubre de Bernanos: deux scènes d'une même histoire»
Elle avait 15 ans. Montse et José appartenait à ceux que le clergé franquiste appelait «les mauvais pauvres. Elle avait épousé précipitamment Diego, avec qui elle avait fui l'Espagne en janvier 1939

 

Le Sermon sur la chute de Rome Le Sermon sur la chute de Rome 2012
Jérôme Ferrari
Matthieu Antonetti et son ami d'enfance Libero Pintus décident d'abandonner leurs études de philosophie pour reprendre le bar mis en gérance dans leur village familial corse...ibero est forcé, sous les yeux de Matthieu, d'abattre cet ami détruisant ainsi les derniers espoirs « du meilleur des mondes possibles » que portait ce bar.
Trois contes Trois contes ca 1870
Gustave Flaubert 
Un couer simple (1/3) : Après une enfance miséreuse où elle fut placée comme simple fille de ferme dans la campagne normande à la suite de la mort de ses parents... La procession passe, s'arrête au reposoir où trône Loulou, et un dernier nuage d'encens parvient, sur son lit de mort, à Félicité, qui voit un perroquet immense l'emporter au ciel.
Mademoiselle Fifi Mademoiselle Fifi 1882
Guy de Maupassant 
This story (1/19) takes place in Normandy in the winter of 1870, in a fictional chateau which is being used as a headquarters by Prussian officers 
http://www.guydemaupassant.fr/maupassant.htm
I boke med samma namn finns 19 noveller på 205 sidor
Un profil perdu Un profil perdu 1974
Francois Sagan
 
maigret et le tueur 1969 maigret et le tueur 1969
George Simenon
Maigret råkar vara i närheten när en ung man med en liten bandspelare på magen  sticks ner på öppen gata. Ljudbanden leder fle till ett gäng taveltjuvar. Den riktige mördaren hör så småningom  själv av sig.
Rue des boutiques obscures 1978 Rue des boutiques obscures 1978
Parick Modiano
Huvudperonen Pedro(?) har tappat minnet och söker efter sin verkliga identitet. Under andra världskriget mest i Paris men också Megeve och Polynesien.
 De si braves garçons 1982 Modiano, Patrick    De si braves garcons
Parick Modiano
Scener från internat och om sammnträffanden med gamla klass kompisar många år senare
  De yttre boulevarderna
Parick Modiano
Om en delvid judisk familj under före och under ocupationen i Paris och senare Nice.
  L'horizon 2010
Parick Modiano
Bossman söker sig till sin ungdom bla tillsammans med Mrgaret Le Coz. De har ingen familj och saknar rötter. Mest i Paris under ocupationen.men även i Schweitz.
 

Le mystere Frontenac 1933
Mauriac, Francois

En familjekrönika. En vinfatsfabrikör i Bordeaux och hans två söner och barnbarn. Mellankrigstiden.
 

Belle Époque 1982
Gallo, Max

Ca 1900
Place de l'Étoile  1962?

Place de l'Étoile  1962?
Modiano, Patrick

Om det judiska och massor av litterära citat. Mycket händelserik. Mord mm. Ocupationstiden.
 

La mort d'Auguste 1966
Simenon, Georges

 
  La mystère
François Mauriac
 
  La symphonie pastoral
André Gide
En präst och hans son blir kär i en fattig blind flicka. Jura sent 1800 tal.
100 pix o Le voyage en France
Bénoit Duteurtre
2001 295 pages
En amerikan med en fransk förälder helt tokig i la bel¨le epoque åker till paris och blir uppmärksmmad i media. Nutid.
  Le tueur à la cravate 
par Marie-Aude Murail
2009 362 pages
Kriminalroman för ungdomar i Internet miljö. Njutbar även för relativt vuxna. 
Je Voudrais Que Quelqu'un M'attende Quelque Part

Je Voudrais Que Quelqu'un M'attende Quelque Part

1999 157 pages

12 noveller om hopp och förtvivlan.
Le Réseau Buchéphale DE Rémi Kauffer 2006

Le Réseau Buchéphale  

de Rémi Kauffer

2006, 446 p

Om en grupp  motståndmän (och kvinnor)  i Frankrike 1941-1944
Spännande, lättläst, om motståndmännens hårda liv och död. Rör sig mest i Paris. En del teknik.

Goldstein

Volker Kutscher

 

2011-08-28
Deckare i tidig 30-tals miljö i Berlin. Tegelsten, mycket spännande men rörig. Korruption, polismord mm. I bakgrunden den politiska oron. Gangsterkrig.

 

  Was davor gescha
Marttin Mosebach

 

2012-08-10

En roman om tyskt nätverk inom överklass i Frankfurt. Man träffas varje söndag hos en av familjerna. Allt ser bra ut på ytan.

  Auf leben und tod
Doris Gercke
2012-07-15

Christa Wolf


Stadt der Engel
2011-07-01. .

”Stadt der Engel” handlar om hur författaren försöker förstå sig själv.  Född 1929 i den del av östra Tyskland som sedermera blev polskt. Fördriven därifrån till det som blev DDR där hon verkade dels som berömd författare del som kritiker av systemet men även som hemlig agent för Stasi. Ramberättelsen handlar om en stipendietid i Los Angeles strax efter murens fall. Bland annat med drömmar och i kontakter med tyskar och deras ättlingar som flytt till USA för kriget berättar hon om olika episoder från sitt liv under olika diktaturer. I grunden är hon vänster radikal men inte tillfreds med det som DDR utvecklades till. Särskilt uppehåller hon sig vid tiden strax för murens fall. Han var emot återföreningen – hon ville ha ett verkligt demokratiskt DDR. Romanen har många bottnar och är intressant både ur ett psykologiskt och historiskt perspektiv om hur en dikttur medvetet och omedvetet formar sina medborgare.

Hunkeler und die Augen des Ödipus von

Hansjörg Schneider

 

 

2011-07-01 En deckare i teatermiljö i Basel. Trevligt skriven med många miljöskidringar från Basel och dess omgivning.

Nachricht an alle von Michael Kumpfmüller 2008

2010-12-19 Om en toppolitikers liv och leverne. Cynisk ganska svart historia som utspelar sig i ett odefinierat land i Europa. Sådär. Med utgångspunkt i en europeisk inrikesministers mottagande av ett SMS från sin dotter, som meddelar att hon sitter i ett flygplan som håller på att störta efter en explosion, vecklar författaren ut en intrikat historia där privata och offentliga angelägenheter ständigt korsar varandras vägar. Den drabbade ministern har ingen tid att sörja, ty den personliga förlusten skyms omedelbart av inrikespolitiska oroligheter kopplade till globala katastroftillstånd.

Sprengkraft  von Horst Eckert

2010-12-15 En spännande och tankeväckande thriller i politisk och religiös miljö i dagens Tyskland. Es beginnt mit einem alten Fall: Martin Zander und Anna Winkler sollen sich noch einmal die Akte Noureddine Diouris vornehmen. Der Dealer marokkanischer Herkunft ist vor gut eineinhalb Jahren auf offener Straße erschossen worden, der Täter konnte bislang nicht ermittelt werden. Zudem hat Zander eine eigene Rechnung offen: Ein Maulwurf in den Reihen der Polizei hat Noreddines Bande stets vor Razzien gewarnt, auch dieser Maulwurf ist noch nicht enttarnt.
Svitjods undergång och Sveriges födelse av  Henrik & Fredrik  Lindström  2006, 2006

g

 
Intressanta referenser till platser i Mälardalen som man blir nyfiken på att besöka. Tex Sparrsätra norr om Enköping där Folkungarna & Svearna med Holmger (Holger) Knutsson i spetsen 1247 fick stryk av  av kung Erik den läspe och halte. Birger Jarl halshugger Holmger 1248. er en ny syn på Sveriges och Stockholms tillkomst - men också paralleller till vår egen tid. Slutfasen på 1200-talet förde med sig frågor som liknar dagens: skulle man ge upp en del av självbestämmandet för att ingå i en större kontinental gemenskap? Då handlade det om den katolska kyrkan, idag är det EU. Klivet över de 800 åren är kortare än man tror.
  2007  
Yamilé sous les cèdres de Henri Bordeaux  
1923, 244 pages

 

En romantisk historia från 1800-talets Libanon  med många vackra skildringar av landskapet och folklivet. de kristna maroniterna dömer huvudpersonen till döden för att hon övergivit sin tilltänkte och bytt religion och därmed kränkt släkten och sitt folk!. Hedersmord? Fiancée malgré elle à un ami d'enfance, Yamile, jeune chrétienne maronite, tombe amoureuse d'Osman le musulman. Ils se marient et fuient.Mais le fiancé et le frère de Yamilé la retrouvent.Devant le tribunal familial, Yamilé n'a pas un mot de regret et meurt selon la loi cruelle de la tribu.
The Proud Tower by Barbara W. Tuchman
1966, 615 pages

Mycket sarkastisk och (galg-)humoristisk och välskriven bok om engelsk högadel under den Viktorianska tiden. Även intressanta berättelser om anarkisterna - kunga- och presidentmördarna - tex Gavrilo Princip som sköt ärkehertigen Franz Ferdinand den 28:e juni 1914. Även Lenin skymtar i boken.
En fantastiskt intressant bok. 5/5 A Portrait of the World Before the War, 1890-1914.
A finely and carefully woven look at some aspects of European history before the First World War. Tuchman's basic point is that the prewar years weren't as idyllic as nostalgia would paint them; instead, there were ongoing social upheavals and shifts, such as the rise of labour and decline of the titled aristocracy in England, the violent division of the Dreyfus Affair in France, the growing muscle of the US, and the lurking danger of anarchism.
The Balkans 1804-1999: Misha Glenny
1999,  725 PAGES


Denna bok som handlar hur stormakternas olika "upptåg" har förvärrat och förvirrat  utvecklingen sedan "Turkarna" kastats ut. Våldet mot civilbefolkningen är outhärdligt beskrivet. Jag mådde illa och fick mardrömmar efter att läst den. Inget för personer med ömtåliga magar. Men mycket intressant. 4/5 Nationalism, War and the Great Powers
Glenny provides a lively narrative account of the last two centuries of Balkan history. The focus is on wars and political conflicts, but he also includes biographical material, with portraits of key individuals, and he quotes from contemporary documents and sources to give the reader some idea how people thought and felt at the time.
     
     
     
     
  hem home